Yüksek basinç altinda sekillendirme isleminde bir kalip tarafindan sikistirilmis içi bos yapiya sahip bir
borunun içine veya bir saç üzerine yüksek basinçli akiskan gönderilerek borunun cidarlarinin kalibin
geometrisine göre genislemesi ve istenen sekle gelmesi islemidir. Bu islemde kullanilan basinç
sekillendirilen malzemeye göre 1000-6000 bar civarindadir. Bu yüksek basinçlari herhangi bir pompa
ile saglamak mümkün olmadigindan dolayi bu islem özel olarak tasarimlanmis basinç yükselticiler
tarafindan saglanmaktadir. Ayrica basinçlarda çok yüksek oldugundan dolayi bu islemde kullanilacak
akiskanin sikistirilabilirlik özelligi önem kazanmakta ve bu yüzden su esasli akiskanlarin kullanilmasi
uygun olmaktadir.
Saf alüminyum külçeler döküm fırınında eritildikten sonra magnezyum ve silikon gibi başka maddeler eklenerek istenilen özel alaşım elde ediliyor. Sıvı haldeki alüminyum kalıplara dökülerek külçe haline getiriliyor. Isıtılmış alüminyum külçeler haddelerden defalarca ileri geri geçerilerek ince levhalara dönüştürülür. 50 cm kalınlıktaki külçe 18-20 kez haddelerden geçtikten sonra sadece 1 cm kalınlığında levhaya dönüşür.
Çİn'deki 3 boğaz barajı yapımında karşılaşılan en büyük problemlerden birisi hareketli nehir trafiğini barajın engellemesiydi. Mühendisler, yolcu ve yük gemilerinin barajın üzerinden geçebilmesi için bir gemiyi taşıyabilecek büyüklükte kızak tekenesi inşa ederek hidromotorlar ile kızak teknesini, barajın üzerinden geçen raylarda ilerletecek sistem tasarlayarak bu problemin üstesinden geliyorlar.
Devasa buz kırıcı gemi pervanesinin yerine takılması için 4 hidrolik silindir kullanılıyor.
Hidrolik kriko arabaları kaldırmaya yarar, sıradan bir insan normalde kaldırabileceğinden 350 kat daha ağır birşeyi hidrolik kriko ile kaldırabilir.
4 katlı bir apartman yüksekliğinde devasa ekskavatör elmas madenlerinde donmuş granit tabakasını parçalayarak 2 dakikadan daha kısa bir sürede 240 ton toprak taşıyabiliyor.
Bir borunun çatlaması veya boruların eklem yerlerinden sızdırması sonucu basınç altında bulunan mineral yağın ısı kaynağının yakınlarına püskürme ihtimali genellikle yangın felaketi ile sonuçlanır. yangın tehlikesinin ortaya çıkabileceği uygulamalarda yanmaz (zor tutuşan) hidrolik yağlar tercih edilir.
Hidrolik Yön denetim valfleri hidrolik akışkanın yönlendirilmesini sağlayarak hidrolik motor ve hidrolik silindirlerin hareket yönlerini değiştirir, değişik kumanda yöntemleri ile kontrol edilebilen hidrolik Yön denetim valfleri otomasyona uygunluğu açısından daha çok selenoid kumandalı olarak kullanılırlar.
Hidrolik sistemlerde gerektiği zaman kullanılmak için bulundurulan, hidrolik enerjiyi basınç altında depolayan Hidrolik akümülatörler değişik amaçlar için kullanılabilir başlıca kullanım alanları;
- Enerji depolama
- Acil durum uygulamaları
- Kuvvetlerin dengelenmesi
- Yağ kaçaklarının telafisi
- Darbe ve salınım sönümleme
- Yavaşlatma enerjisinin geri kazanamı
Hidrolik Akışkanlar çoğunlukla mineral yağlardan oluşmaktadı. Yağların hidrolik sistemde bir çok görevi olmakla birlikte temel olarak yerine getirmesi gereken görevler;
- Kuvvet ve hareketlerin iletimi
- Hidrolik devre elemanlarını sürtünme ve aşınmaya karşı koruma
- Yüksek yapışkanlık (viskozite) değeri ile küçük boşluklarlardan sızıntı ve kaçakları engelleme
- çalışma sonucu sistemde oluşan ısıyı sistemden uzaklaştırmak
- Hidrolik devre elemanlarını korozyona karşı koruma